Bamse på film

Världens starkaste björn på filmduken

Upphovsmannen till seriefiguren Bamse, Rune Andréassons, arbetade långt innan Bamses födelse med flera andra serier. Andréassons intresse och passion för serieskapandet började redan i unga år när han gick i skolan. I början på 40-talet skapade han sin första serie om en brunbjörn vid namn Brum. Veckotidningen Allers antog serien om Brum som kallades för ”Brum – äventyr bland djuren”. Serien kom också att ges ut i Göteborgs-Posten fram till 1967. Brum var en björnunge som sökte äventyr tillsammans med Kalle Korp, Snatte Skogsråtta, Räven Mickel och Fru Råtta.

Serien rönt framgångar men Andréasson kände att Brum inte hade en tillräckligt unik personlighet. I slutet på 40-talet såg därför en annan björn ljuset, Teddy. Teddy hade precis som Brum en rad vänner som också var djur, däribland kaninen Lasse Skutt och sköldpaddan Skalman. Till skillnad mot Brum, som var en snäll och betraktande björnunge, var Teddy en stor, lite trög fullvuxen björn som beskrevs som världens starkaste. Teddy var hela tiden världens starkaste och detta satte käppar i hjulet för historierna i serien. Det är svårt att skapa intriger och spännande situationer med en karaktär som inte har några som helst svagheter.

Man kan tro att det första som Andréasson skapade med sin nya björnkaraktär Bamse, var en serie. Men serietecknaren hade även ett stort intresse för rörliga bilder, det vill säga film. På 50-talet introducerades tv:n i Sverige och Andréasson förstod att nu kunde han förvandla sina tryckta serier till animerad film. Han hade dock ingen erfarenhet av att skapa film, men köpte en filmkamera och lyckades producera ett tiotal animerade tv-program om ett mjukdjur till björn vid namn Nalle.

Mellan 1958 och 1959 visades programmet ”Nalle ritar och berättar” i svensk tv. Karaktären Nalle var en tecknare och handlingen gick ut på att Nalle hittade på historier kring bilder han ritade under programmets gång. Nalle hade en side kick i form av en hustomte och programmet liknades vid det brittiska barnprogrammet Andy Pandy.

Andréasson fick blodad tand efter framgångarna med ”Nalle ritar och berättar”, och bestämde sig för att fortsätta att producera filmer. I början på 60-talet skapade Andréasson och hans fru sex stycken nya svartvita animerade kortfilmer. Huvudkaraktären i filmerna, Bamse, föddes ur en sammanslagning av de två tidigare björnarna, Nalle och Teddy. Andréasson arbetade om och döpte om kaninen och sköldpaddan från Teddy och lät Bamse bara vara världens starkaste björn när han åt Farmors dunderhonung. Hans tidigare problem med de föregående serierna och filmerna blev åtgärdade i och med födelsen av Bamse. De sex kortfilmerna om Bamse visades på Sveriges television 1966.

•Film 1 (1966): ”Världens starkaste björn”, handlade om Bamse och hans vänner som redan då bodde på Kullarna och ett äventyr som inbegriper en ångbåt som gått på grund.

•Film 2 (1966): ”Skalmans märkliga bil”, en film som kretsar kring ett brott som Vargen utfört. Bamse, Skalman och Lille Skutt försöker fånga Vargen med hjälp av sköldpaddans mycket speciella bil.

•Film 3 och 4 (1966): ”Ett lejon har rymt från en cirkus” och ”Afrikaresan”, i denna film rymmer en lejonunge från en cirkus och Bamse och hans vänner hjälper lejonungen att återförenas med sin familj i Afrika.

•Film 5 (1966): ”Resan till Badköping”, i den fjärde kortfilmen ska Bamse och vännerna bada i Badköping men hindras av Vargen och ett sjöodjur.

•Film 6 (1966): ”Nu är det vinter”, kretsar kring Lille Skutt som går med i ett hockeylag och tvingas möta Vargen i en match. Den blå leksakselefanten Pellefant gör entré i denna film.

Dessa första kortfilmer om Bamse gjorde succé och samma år som filmerna visades på tv publicerades även den allra första tecknade serien om Bamse i veckotidningen Allers. Nya Bamseserier kom ut en gång i veckan under fyra års tid i Allers. 1973 gavs det första numret tidningen ”Bamse – världens starkaste björn” ut, en separat serietidning helt vigd åt Bamse och hans vänner som produceras av förlaget Egmont Kärnan än idag. Ytterligare tio animerade filmer om Bamse producerades i Andréassons regi, där de första sju gavs ut år 1972, följt av två stycken filmer år 1981 och ytterligare en film år 1991. I samtliga tio färgfilmer tillhör berättarrösten skådespelaren Olof Thunberg.

•Färgfilm 1 och 2 (1972): ”Skattkartan” och ”Skattsökarfärden”, handlar om upphittandet av en gammal skattkarta som leder Bamse och hans vänner ut på en skattjakt, tätt förföljda av Vargen och sjörövarna.

•Färgfilm 3 och 4 (1972): ”Vulkanutbrottet” och ”Den hungriga draken”, kretsar kring ett vulkanutbrott nära Kullarna och Bamses försök att stoppa en ond drake som visar sig bo i vulkanen.

•Färgfilm 5 (1972): ”Vargen äter dunder-honung”, i denna film står Vargen i centrum och hans längtan efter att bli lika stark som Bamse.

•Färgfilm 6 och 7 (1972): ”Den flygande mattan” och ”Trollkarlen”, i dessa filmer finner lille Skutt och Bamse en flygande matta på Farmors vind som tar dem till oväntade platser och ett möte med en ond trollkarl.

•Färgfilm 8 och 9 (1981): ”Den lilla åsnan” och ”Den stora kapplöpningen”, här får vi följa med när Bamse räddar en mycket snabb åsna från en elak ägare och en kapplöpning mellan åsnan och Krösus Sork häst Svarta Blixten anordnas.

•Färgfilm 10 (1991): ”Bamse i Trollskogen”, kretsar kring en elak häxa som förvandlar Lille Skutts öron till morötter samt kastar trollformler över en rad andra karaktärer. Bamse ger sig ut i Trollskogen för att försöka stoppa häxan.

Bamse har älskats sedan mitten på 60-talet och kommer med största sannolikhet att fortsätta att älskas i många år framöver. Bamse är en förebild som signalerar solidaritet och jämlikhet, genom att alltid stå på de svagas sida och verka för ett gott samhälle. Framgångarna med filmerna och serietidningen har gett ringar på vattnet. Förlaget Egmont Kärnan har utökat sina publikationer baserade på Bamse till att omfatta tre nya serietidningar, ”Bamse för de yngsta”, ”Bamse kul att lära” och ”Bamses äventyr”. I januari 2014 hade långfilmen ”Bamse och tjuvstaden” premiär, där barn och vuxna får ta del av nya och moderna äventyr med Bamse och hans vänner. Här kan du se den officiella trailern: https://www.youtube.com/watch?v=lMbcy7NirqA