Bamse Tidningar

Serietidningen Bamse

Serietidningen Bamse är en svensk serietidning för barn i åldersspannet 4-12 skapad av upphovsmannen Rune Andréasson. Serien publicerades för första gången år 1966 i veckotidningen Allers. En gång i veckan, under fyra års tid, gavs en ny historia om Bamse och hans vänner ut i Allers. Serien blev mycket omtyckt och år 1973 kom det allra första numret av Bamsetidningen ut i butikerna. Den nya tidningen lanserades i samband med sju nya filmer om Bamse. Andréasson hade före seriens intåg i Allers skapat sex svartvita filmer om Bamse och följde nu upp dem med sju nya färgfilmer. Filmerna visades i SVT under vintern 1972-1973. Serietidningen Bamse vigdes helt och fullt åt Rune Andréassons huvudkaraktär Bamse och hans excentriska vänner. Fenomenet Bamse var redan etablerat tack vare veckoserien i Allers och filmerna, och serietidningen som fanns på tidningsställen i januari 1973 fick ett gott mottagande. De tre vännerna Bamse, Skalman och Lille Skutt fortsatte att inneha huvudrollerna, och Vargen, Farmor, Katten Janson, Husmusen och Krösus Sork syntes givetvis också frekvent. Att Andréasson nu hade en hel tidning att fylla med historier om Bamse och hans vänner gynnade seriens utveckling och skaparen kunde utöka antalet karaktärer samt utveckla de existerande.

bamse vännerSerietidningen Bamse gavs från början ut 12 gånger per år och fram till 1975 var Andréasson ensam ansvarig utgivare. Han stod för både manusförfattande och tecknandet av serien. Mellan 1976 och 1982 tog den spanska serietecknaren Francisco Tora helt över tecknandet av Bamse. Andréasson kunde fokusera på att skriva manus, teckna lång- och kortfilmer, serietidningens omslag samt vissa enskilda serier och pysselsidor inuti tidningen. Tora lärdes upp av Andréasson och trots vissa språkförbistringar lyckades de förstå varandra tack vare en tolk. Fram till 1990 var Andréasson ansvarig redaktör för serietidningen Bamse och författade även tidningens kompletta manus. Serietidningen har getts ut av en rad olika förlag genom åren. Från starten 1973 till och med 1976 gavs tidningen ut av Williams förlag, för att sedan under endast fem nummer ges ut av Semic Press. Mellan 1977 och 1982 ansvarade förlaget Atlantic för utgivningen för att sedan tas över av Rune Andréassons familjeföretag i Viken som skötte utgivningen fram till och med 1990. Egmont Kärnan var det förlag som tog över ansvaret för serietidningen 1990 efter det att Andréasson pensionerat sig från produktionen av serien. Än idag är det Egmont Kärnan som står för produktionen och utgivningen av Bamse.

Tidningen Bamse har funnits runt om på olika tidningsställ sedan början på 70-talet. Serien toppar listorna över Sveriges äldsta och ännu aktuella serietidningar och ges för närvarande ut med 18 nummer per år. Ungefär var tredje vecka finns ett ryckande färskt nummer av Bamse till alla ungas stora glädje. Serietidningen är och förblir en av de bäst säljande svenska serierna. Mellan 1984 och 1992 sålde serietidningen som allra bäst, om man räknar antalet tryckta upplagor. Snittupplagan under denna period tangerade cirka 200 000 exemplar per månatligt nummer. Dessa höga försäljningssiffror innebar att Bamse sålde bättre än andra populära barnserier som exempelvis Kalle Anka & C:o. Bamse finns även i andra länder

Under serietidningens långa livslängd har den även gets ut på en rad andra språk. Bamse gavs tidigt ut i de andra nordiska länderna Danmark och Norge men tidningen har även gått att köpa och läsa i Finland, Nederländerna, Ungern, Tyskland, Slovakien, Ryssland, Polen, Bulgarien, Tjeckien och Rumänien. Från och med 2009 sker utgivningen av Bamse endast på svenska och finska.
Bamse beskrivs som en humoristisk äventyrsserie där hjältar och skurkar lever sida vid sida. Bamses bästa vänner är uppfinnaren och sköldpaddan Skalman samt brevbäraren och kaninen Lille Skutt. På 80-talet lät Andréasson både Bamse och Lille Skutt få barn med sina respektive fruar, vilket utökade seriens persongalleri ytterligare. Förutom Bamses närmsta vänner har Farmor en viktig roll som producent av den berömde dunderhonungen, det som gör Bamse till världens starkaste björn. I Farmors hem får läsaren även bekanta sig med husdjuret Katten Janson och Husmusen.
Den stundtals elaka Vargen är också en av huvudkaraktärerna i serietidningen. Det sägs att Bamse och Vargen en gång var nära vänner. Men Vargens uppväxt var hård eftersom hans föräldrar omkom i en skogsbrand. Han uppfostrades istället av tre andra grovt kriminella vargar vilket ledde till ett liv kantat av brott och straff. Under seriens gång lyckas Bamse förvandla den onda Vargen till en god karaktär, men affärsmannen Körsus Sork är den figur som än idag förblir en ondskefull girigbuk. Karaktären bryr sig enbart om att hans redan enorma förmögenhet ska växa sig ännu större, samt låter sina undersåtar utföra de olagliga handlingar han själv inte vill befatta sig med.
Skalman är den karaktär som berikar serien med ett tydligt pedagogiskt inslag. bamse_siffror

Han målas upp som ett sorts geni och lever slaviskt efter sin uppfinning mat-och-sov-klockan. Sköldpaddan framstår som mycket vis och upplyser och utbildar läsarna och de övriga karaktärerna rörande diverse ämnen och frågeställningar. Under vissa perioder har en biserie kallad Bamses Skola dykt upp i tidningen, en helsida där faktakunskaper om ett specifikt ämne behandlats av just Skalman. Andra serier som haft en biroll i serietidningen är ”Pellefant”; en äventyrsserie om en blå leksakselefant, ”Rulle och Maja”; en barnserie om två troll och serien ”Habibu”; en barnserie om en afrikansk pojke. Samtliga karaktärer är bosatta i enskilda hus på ”Kullarna”. En bostadsmiljö som Andréasson hittade på efter en resa till Sicilien på 60-talet, där han såg solen gå upp bakom ett berg där solstrålar föll på varje enskild bergstopp. Denna syn inspirerade honom till karaktärernas lustiga hus på Kullarna.

Serien har sedan starten präglats av en moralisk ton och uppfostrat läsaren kring viktiga samhällsfrågor. Ämnen som serien gärna behandlar är rättvisa, främlingsfientlighet, solidaritet, girighet, demokrati, antimobbning, miljövänlighet, jämställdhet och antirasism. Omtalade och kända uttalanden som Bamse gjort genom åren, och som än idag återkommer i tidningen, är; ”det är modigt att våga säga att man är rädd” och ”många små svaga kan tillsammans besegra den starke”. Förutom den klassiska serietidningen ”Bamse – världens starkaste björn” ger Egmont Kärnan även ut systerpublikationerna, ”Bamse för de yngsta”, ”Bamse kul att lära” och ”Bamses äventyr”.