Bamse i utlandet?

Världens starkaste björn bortom Sveriges gränser

Bamse har älskats sedan mitten på 60-talet och ingenting tyder på att kärleken för denna genomsnälla och superstarka brunbjörn kommer att avta. Serien Bamse publicerades för första gången 1966 i veckotidningen Allers. Nya äventyrliga strippar med Bamse kom ut en gång i veckan under de fyra år som serien var en del av tidningen. Serien för Allers unga läsare blev mycket populär och den starka starten ledde till att fenomenet och karaktären Bamse spred sig långt utanför Sveriges gränser.

Rune Andréassons kreativa resa fram till födelsen av Bamse var relativt lång. Länge arbetade serietecknaren med flera andra karaktärer, däribland två björnar vid namn Brum och Teddy. Båda seriefigurerna blev framgångsrika som separata serier, men hade en del karaktärsfel som gjorde serierna aningen platta. Bamse uppstod genom en sammanslagning av de två föregångarna Brum och Teddy. Skalman och Lille Skutt, fanns redan med i serien Teddy, och återanvändes i Bamse.

Andréasson var noga med att tillskriva alla karaktärer i Bamse olika svagheter som gjorde historierna mer komplexa och verklighetstrogna. Andréasson vurmade även för tecknad film och i slutet på oktober 1966, innan själva serien Bamse publicerats för första gången i Allers, gjorde världens starkaste björn entré i sex stycken animerad svartvita filmer i Sveriges Televisions enda kanal. Andréasson kände att han funnit sitt livs seriefigur och trodde på Bamse. Hans startade ett eget aktiebolag och producerade ytterligare sju färgfilmer om Bamse och hans vänner. Färgfilmerna visades i SVT under vintern 1972-1973, och i januari 1973 nådde det första numret av serietidningen vid namn, ”Bamse – världens starkaste björn”, tidningshyllorna runt om i Sverige.

Rune var ensam tecknare och manusförfattare av Bamse fram till 1976. Serietidningen gavs ut 12 gånger per år och Andréasson insåg att han inte hann med att både teckna, författa samt producera filmer. Rune ville fokusera på det nya mediet film och beslöt sig för att anlita en spöktecknare av Bamse. Sökandet efter en serietecknare tog sin början i Sverige men ingen lämplig kandidat som kunder förvalta Runes livsverk kunde vaskas fram. Williams Förlag som gav ut bamsetidningen, satte Andréasson i kontakt med deras spanska tecknarstudio i Barcelona. Efter en resa till studion och granskandet av ett flertal spanska serietecknares arbetsprover tillföll jobbet Francisco Tora.

Efter en upplärningsperiod i Runes hem i Viken var Tora redo att börja teckna Bamse på heltid. Mellan 1976 och 1983 tecknade Tora Bamse på egen hand. Andréasson kunde fokusera på att skriva manus till tidningen, teckna lång- och kortfilmer samt ansvara för omslaget av Bamse samt vissa mindre enskilda sidor inuti tidningen. Andréassons pensionerade sig 1990 och fram till dess var han ansvarig redaktör för serietidningen samt stod för författade av seriens manus.

Men ända fram till sin död 1999 hade Rune ett finger med i produktionen av Bamse. Efter att han pensionerat sig fortsatte han att producera omslag till tidningen under ett par år samt illustrerade bilder till djurparken Kolmården där man byggde Bamses Värld. Han producerade även över 60 nyskrivna Bamse-manus som har kommit att användas efter hans död.

Bamse växte kraftigt under Runes levnadstid och seriefiguren kom att bli mycket folkkär. Fler filmer, bilderböcker, specialutgåvor och samlingsvolymer producerades under 80- och 90-talet. Fenomenet Bamse var ett faktum och produkter som leksaker, målarböcker, gosedjur och kassettband började säljas under varumärket Bamse. När snabbmatskedjan Clock existerade i Sverige i slutet av 90-talet, marknadsfördes företagets måltider för barn med hjälp av Bamse.

Det Japanska elektronikföretaget Nintendo gav 1993 ut ett Bamse-spel till deras konsol Game Boy. Spelet lanserades endast på den svenska marknaden men baserades inte på seriens innehåll. Endast karaktärerna lånades ut till spelet medan historien sägs vara baserad på ett tidigare Game Boy spel som heter Baby T-Rex. Bamseklubben är ett namn som låter bekant i mångas öron. Reseföretaget Fritidsresor skapade denna klubb för att förstärka sin marknadsföring gentemot barnfamiljer.

bamseklubbenMellan 1984 och 1992 sålde serietidningen som allra bäst. Snittupplagan låg under denna period på cirka 200 000 exemplar per månatligt nummer. Dessa höga försäljningssiffror innebar att Bamse sålde bättre än den omåttligt populära konkurrerande barnserien Kalle Anka & C:o. Framgångarna med Bamse ledde även till utgivningar utomlands. År 1993 gavs serien ut på 11 olika språk och trycktes i cirka 1,5 miljoner exemplar. Länder som tidigt kunde läsa om Bamse och hans vänners äventyr på sitt hemspråk var barn i de andra nordiska länderna Danmark och Norge. Men serietidningen gavs även ut i länder som Finland, Nederländerna, Ungern, Tyskland, Slovakien, Ryssland, Polen, Bulgarien, Tjeckien och Rumänien. Utgivningsland och framgångar utomlands var beroende av de olika förlag som ansvarade för utgivningen av serietidningen. Från starten 1973 till och med 1976, var Williams Förlaget ansvarig utgivare. Mellan 1977 och 1982 ansvarade förlaget Atlantic för utgivningen för att sedan tas över av Andréassons egenstartade aktiebolag fram till och med 1990. Egmont Kärnan var det förlag som tog över ansvaret för serietidningen efter att Andréasson gått i pension 1990, och som än idag står för utgivningen och nyproduktionen av äventyren rörande Bamse och hans vänner. Från och med 2009 sker utgivningen av Bamse endast i Sverige och Finland.

Bild på finskt omslag: http://bilder.tidningskungen.se/upl/normal500/bamse-maailmanvahvinnallepohjoismaat-13-2010-31.jpg

Andréassons livsverk fortsätter att växa och frodas i hans namn efter hans död. Idag finns en rad produkter som stolt pryds av världens starkaste björn. I butikerna kan man hitta sänglakan, kläder, tandkräm, tuggummin, hudlotion, solskyddsfaktor, CD-skivor och handdukar med figuren Bamse. Serien toppar listorna över Sveriges äldsta och ännu aktuella serietidning, och ges för närvarande ut med 18 nummer per år. Förlaget Egmont Kärnan har även utökat antalet publikationer baserade på Bamse. På tidningshyllorna kan man finna hela tre nya serietidningar; ”Bamse för de yngsta”, ”Bamse kul att lära” och ”Bamses äventyr”. Tack vare Andréassons manusarbete och tydliga karaktärer associerar vi än idag varumärket Bamse med solidaritet, och en figur som är snäll och visar en stor omtanke för de svagaste i samhället. Ytterligare ett bevis som tyder på att seriefiguren fortfarande är populär bland barn och vuxna är lanseringen av den första långfilmen med Bamse. I januari 2014 hade filmen ”Bamse och tjuvstaden” premiär, där barn och vuxna får ta del av nya och moderna äventyr med Bamse och hans vänner. Läs mer om bamses skapare?