Bamses skapare

Bamses skapare?

Bamses skapare och huvudsakliga tecknare hette Rune Andréasson. Redan i unga år tecknade Andréasson och som sjuttonåring ritade han bilder till en saga i veckotidningen Allers. Rune föddes 1925 i Göteborg och avled 1999 i Viken i Höganäs kommun. Hans första publicerade serie hette ”Äventyr bland djuren” och döptes sedan om till ”Brum”. Denna serie, om en snäll björnunge i den svenska urskogen, tecknade och författade Andréasson från 1944 till 1967. Brum publicerades både i veckotidningen Allers Familj-Journal och i Göteborgs-Posten.

Andréasson verkade ha en förkärlek till just björnar för fler serier om brunbjörnar skulle det bli. I slutet av 40-talet föddes ”Teddy”. Ännu en serie om en brunbjörn, men som till skillnad från Brum var stor, trög och också ”världens starkaste björn”. Ett engångshäfte om Teddy publicerades 1950 av Bonnierförlaget Alga, och serien antogs också som ett fast inslag i barntidningen ”Tuff och Tuss” som gavs ut av Serieförlaget. Mellan 1953 och 1958 kunde läsarna av Tuff och Tuss ta del av serien ”Teddys Äventyr” serien om Teddy rönt stora framgångar och en rad separata specialpublikationer samt en egen serietidning om brunbjörnen publicerades i slutet av 50-talet.

Man kan tro att det första som Andréasson skapade med sin nya björnkaraktär Bamse, var en serie. Men serietecknaren hyste en stor beundran för Walt Disney, och tecknade filmer. På 50-talet introducerades tv:n i Sverige och Andréasson förstod att det var i och med det genombrottet som han kunde förvandla sina illustrationer till animerad film. Han hade dock ingen erfarenhet av att skapa film, men köpte en filmkamera och lyckades trots brist på förkunskaper producera ett tiotal animerade tv-program om en nallebjörn vid namn Nalle.

Mellan 1958 och 1959 visades programmet ”Nalle ritar och berättar” i svensk tv. Karaktären Nalle var en illustratör, precis som Andréasson, och handlingen baserades på Nalle historier som Nalle hittade på kring de bilder han skapade under programmets gång. Nalle hade en side kick i form av en hustomte och programmet liknades vid det brittiska barnprogrammet Andy Pandy.

Andréasson fick blodad tand efter framgångarna med ”Nalle ritar och berättar”, och bestämde sig för att fortsätta att producera filmer. I början på 60-talet skapade Andréasson och hans fru sex stycken nya svartvita animerade kortfilmer. Huvudkaraktären i filmerna, Bamse, föddes ur en sammanslagning av de två tidigare serierna med brunbjörnarna, Brum och Teddy. Andréasson arbetade om och döpte om figurerna som han skapat för Teddy och lät Bamse ta över titeln; världens starkaste björn. Men han såg också till att korrigera de misstag han ansågs sig ha gjort med de tidigare serierna.

Teddy var världens starkaste jämt medan Bamse endast blev urstark när han åt av Farmors dunderhonung. På detta sätt blev Bamse den perfekta karaktären som både kunde vara svag och stark. De sex kortfilmerna om Bamse visades på Sveriges Televisions enda kanal 1966. Andréasson trodde på Bamse och startade ett eget aktiebolag och tog fram ytterligare sju färgfilmer om Bamse och hans vänner. Färgfilmerna visades i SVT under vintern 1972-1973 och i januari 1973 lanserades även serietidningen ”Bamse – världens starkaste björn”.

R. Andréasson: http://www.sydsvenskan.se/Images2/2013/2/8/Ny_00658949.jpg

Rune var ensam tecknare och manusförfattare av Bamse fram till 1976. Serietidningen gavs ut 12 gånger per år och Andréasson insåg att han inte hann med att både teckna, författa samt producera filmer. Rune ville fokusera på det nya mediet film och beslöt sig för att anlita en spöktecknare av Bamse. Sökandet efter en serietecknare tog sin början i Sverige men ingen lämplig kandidat som kunder förvalta Runes livsverk kunde vaskas fram. Williams Förlag som gav ut Bamse-Tidningen, satte Andréasson i kontakt med deras spanska tecknarstudio i Barcelona.

Efter en resa till studion och granskandet av ett flertal spanska serietecknares arbetsprover tillföll jobbet Francisco Tora. Efter en upplärningsperiod i Runes hem i Viken var Tora redo att börja teckna Bamse på heltid. Mellan 1976 och 1983 tecknade Tora Bamse på egen hand. Andréasson kunde fokusera på att skriva manus till tidningen, teckna lång- och kortfilmer samt ansvara för omslaget av Bamse samt vissa mindre enskilda sidor inuti tidningen. Andréassons pensionerade sig 1990 och fram till dess var han ansvarig redaktör för serietidningen samt stod för författade av seriens manus. Fram till sin död 1999 hade Rune ett finger med i Bamse. Efter att han pensionerat sig fortsatte han att producera omslag till tidningen under ett par år, illustrerade bilder till djurparken Kolmården och Bamses Värld som finns där. Han producerade även över 60 nya Bamse-manus som har kommit att användas efter hans död.

Tora fortsatte att teckna Bamse efter att Andréasson gått i pension. Frilansare som arbetade för förlaget Egmont Kärnan som gav ut tidningen inkorporerades i arbetet med serien, och Toras arbetsbörda minskade. I mer än 25 år arbetade Tora med att väcka liv i Bamse och hans vänner. Han avled år 2002 och hans sista verk publicerades i det nionde numret av Bamse år 2003. Jan Magnusson, Lisbeth Wrembys och Charlotta Borelius har alla varit chefredaktörer för Bamse. Borelius basar än idag över staben som tillverkar serietidningen. Under Andréassons levnadstid tecknade även Bo Michanek Bamse. Han var en erkänd svensk serietecknare som bland annat ritat Disney-illustrationer och internationella omslag till Kalle Anka & C:o.

Michanek var skicklig och tecknade ett sextiotal serier av Bamse vilket ledde till en ökad försäljning av serietidningen mellan åren 1984 och 1992. Andra betydelsefulla tecknare som arbetat med serietidningen under årens lopp är bland annat Tony Cronstam, Thomas Holm, Johan Wanloo, Las Bällsten, Susanne Adolfsson, Andreas Qassim, Ted Johansson och Kenneth Hamberg. Manusförfattare för Bamse har skiftat genom åren och bland annat har Olof Siverbo, Claes Reimerthi, Mårten Melin och Lise Jörgensen stått som ansvarig för utfyllnaden av pratbubblorna. Läs mera på bamses tidningar

Ted Johansson: http://hd.se/multimedia/dynamic/00155/ork_serietecknare_1_155807v530x800.jpg

Bamse har getts ut av en rad olika förlag genom åren. Från starten 1973 till och med 1976, var Williams Förlaget ansvarig utgivare. Mellan 1977 och 1982 ansvarade förlaget Atlantic för utgivningen för att sedan tas över av Andréassons egenstartade aktiebolag fram till och med 1990. Egmont Kärnan var det förlag som tog över ansvaret för serietidningen 1990 efter att Andréasson gått i pension. Än idag är det Egmont Kärnans stab som står för utgivningen och nyproduktionen av äventyren med Bamse och hans vänner.